Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania się polegający na zwiększeniu spożycia energii z tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Nazwa diety jest związana ze zjawiskiem ketozy czyli stanem metabolicznym, w którym organizm człowieka zaczyna pozyskiwać energię z własnej tkanki tłuszczowej.
W diecie ketogenicznej spożywać należy produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, tj. ryby, tłuste mięsa, oleje, masła i orzechy. Wybierane do spożycia tłuszcze powinny charakteryzować się wysoką jakością, zaleca się te tłoczone na zimno, nierafinowane. W omawianej diecie należy prawidłowo dobrać produkty pochodzenia roślinnego, gdyż nie należy spożywać części warzyw i owoców, głównie tych wysokowęglowodanowych np. bananów. Jednym z najważniejszych warzyw w diecie keto jest awokado obfitujące w tłuszcze roślinne. Omawiana dieta wiąże się również z eliminacją słodyczy, alkoholu, warzyw strączkowych i oczywiście produktów zbożowych tj. kasz, makaronów, chleba itp.
Zwiększenie ilości tłuszczów w diecie połączone z eliminacją węglowodanów stosowane jest często w celu redukcji masy ciała. Pamiętać jednak należy, że w związku ze zmniejszeniem różnorodności spożywanych posiłków dieta jest uboga w część składników odżywczych i mineralnych. W trakcie stosowania diety keto należy rozważyć suplementację między innymi sodu, wapnia oraz witamin występujących w produktach, których nie spożywamy.
Niskie spożycie węglowodanów wiąże się z niską podażą błonnika co może powodować zaparcia i bóle brzucha, które z reguły ustępują po jakimś czasie, kiedy to organizm zaadaptuje się do nowej diety. Dodatkowo wejściu w stan ketozy mogą towarzyszyć: osłabienie, zmęczenie, kłopoty z koncentracją i zwiększona częstość oddawania moczu.
Dieta ketogeniczna powinna być przeprowadzona pod nadzorem lekarza i dietetyka, którzy na bieżąco będą kontrolować samopoczucie pacjenta. Przed rozpoczęciem diety należy wykonać niezbędne badania tj. badanie ogólne moczu, morfologia krwi oraz lipidogram.
W przypadku chęci zmiany diety warto jest wypróbować catering dietetyczny, zaletą takiego rozwiązania jest m.in prawidłowo zbilansowany jadłospis dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego.
Super pomysł, ale nie każda dieta, jest dla nas dobra 🙂