Zasady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna to sposób odżywiania się polegający na zwiększeniu spożycia energii z tłuszczów przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia węglowodanów. Nazwa diety jest związana ze zjawiskiem ketozy czyli stanem metabolicznym, w którym organizm człowieka zaczyna pozyskiwać energię z własnej tkanki tłuszczowej.

W diecie ketogenicznej spożywać należy produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, tj. ryby, tłuste mięsa, oleje, masła i orzechy. Wybierane do spożycia tłuszcze powinny charakteryzować się wysoką jakością, zaleca się te tłoczone na zimno, nierafinowane. W omawianej diecie należy prawidłowo dobrać produkty pochodzenia roślinnego, gdyż nie należy spożywać części warzyw i owoców, głównie tych wysokowęglowodanowych np. bananów. Jednym z najważniejszych warzyw w diecie keto jest awokado obfitujące w tłuszcze roślinne. Omawiana dieta wiąże się również z eliminacją słodyczy, alkoholu, warzyw strączkowych i oczywiście produktów zbożowych tj. kasz, makaronów, chleba itp.

Zwiększenie ilości tłuszczów w diecie połączone z eliminacją węglowodanów stosowane jest często w celu redukcji masy ciała. Pamiętać jednak należy, że w związku ze zmniejszeniem różnorodności spożywanych posiłków dieta jest uboga w część składników odżywczych i mineralnych. W trakcie stosowania diety keto należy rozważyć suplementację między innymi sodu, wapnia oraz witamin występujących w produktach, których nie spożywamy.

Niskie spożycie węglowodanów wiąże się z niską podażą błonnika co może powodować zaparcia i bóle brzucha, które z reguły ustępują po jakimś czasie, kiedy to organizm zaadaptuje się do nowej diety. Dodatkowo wejściu w stan ketozy mogą towarzyszyć: osłabienie, zmęczenie, kłopoty z koncentracją i zwiększona częstość oddawania moczu.

Dieta ketogeniczna powinna być przeprowadzona pod nadzorem lekarza i dietetyka, którzy na bieżąco będą kontrolować samopoczucie pacjenta. Przed rozpoczęciem diety należy wykonać niezbędne badania tj. badanie ogólne moczu, morfologia krwi oraz lipidogram.

W przypadku chęci zmiany diety warto jest wypróbować catering dietetyczny, zaletą takiego rozwiązania jest m.in prawidłowo zbilansowany jadłospis dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego.